Benjamin Claessens

 Postdoctoraal onderzoeker

Ik studeerde in 2016 af als bio-ingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel. Geïnteresseerd in nieuwe methoden om chemische grondstoffen te produceren uit groenafval, startte ik er mijn doctoraat. Tijdens dat onderzoek, zocht ik nieuwe methoden om zulke chemische grondstoffen voldoende zuiver te krijgen om te gebruiken in concrete toepassingen. Van 'vuil' afval naar 'propere' grondstof.  Ik gebruikte hiervoor materialen met extreem kleine poriën, die zich gedragen als een spons.  Tijdens mijn doctoraat won ik een Gustave-Boël Sofina prijs, die me toe liet om me verder te specialiseren aan de universiteit van Edinburgh.  Ik rondde mijn doctoraatsonderzoek af in januari 2021.

Daarna was ik voor 18 maanden aan de Universiteit Gent verbonden. Ik onderzocht opnieuw materialen met extreem fijne poriën, maar deze keer met een toepassing als filter. Belangrijk om op een energie-efficiënte manier nieuwe medicijnen te kunnen produceren.  Dit project was een samenwerking tussen onderzoeksgroepen verbonden aan alle Vlaamse universiteiten en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Sinds kort ben ik verbonden als onderzoeker aan de universiteit van Aix-Marseille. Hier onderzoek ik een van de lastigste probleem in de chemische industrie: de scheiding van propyleen en propaan. Zegt je niets? Propyleen kennen we als basisstof voor polypropyleen, een van de meest gebruikte plastics.  Denk aan winkeltassen, voedingsverpakkingen etc. Samen met een team van Franse onderzoekers van 4 verschillende universiteiten bekijken we of we nieuwe, poreuze sponsen kunnen ontwikkelen die dit probleem kunnen oplossen.  Daarnaast onderzoeken we dat soort materialen voor verschillende toepassingen relevant voor de energietransitie: de verwijdering van CO2 uit de lucht, het veilig opslaan van waterstofgas ...

Na mijn doctoraat behaalde ik de 3de plaats op de Vlaamse PhD cup. Ik probeer sindsdien de resultaten van mijn onderzoek op een begrijpbare manier te communiceren naar een breed publiek, onder andere via blogposts op deze site, maar ook via lezingen,... Ben je geïnteresseerd? Neem dan zeker contact op.